zaterdag 20 oktober 2012

De vreemde levenswandel van Michele Ferrari of Dottore Epo

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



De bedoeling van de ‘beste trainer ter wereld’ was opperbest. De weg naar het doel soms iets minder. Michele Ferrari, alias ‘Dottore Epo’, is het brein in de zaak-Armstrong en de spil van een nog wijder vertakt dopingnetwerk, aldus de aanklagers.


Dat het wielrennen de nu courante begrippen als aerodynamica of trainen tot aan de anaërobe grens kent, is grotendeels te danken aan de vermaarde Italiaanse geneesheer/wetenschapper Francesco Conconi, bezieler van het Centro Studi Biomedici Applicati allo Sport. De andere kant van de medaille is dat hij ook uitvoerig onderzocht hoe doping training kon bevorderen, en volgens getuigenissen bekendstaat als de Godfather die epo introduceerde in het wielerpeloton . Conconi experimenteerde op zichzelf, diende zichzelf epo toe om te zien wat de effecten waren.


De beste leerling van professor Conconi is Michele Ferrari, ex-atleet. Meester in het uitkienen van trainingsschema’s, specialisatie ‘hoe rijd ik meesterlijk een berg op?’ – op zijn site 53x12.com levert hij gratis advies – maar evenzeer krijgt hij de bijnamen Dottore Epo of De Duivel opgekleefd. Het Amerikaanse dopingagentschap Usada schorste hem levenslang in de zaak-Armstrong, de Italiaanse aanklager noemt hem de spin in een dopingweb, maar de geruchten waaien al veel langer door het peloton.


Dottore Epo dateert van zijn ploegdokterschap bij Gewiss. Hallucinant is het, hoe de Gewissploeg het voltallige peloton aan flarden rijdt in de Waalse Pijl van 1994. Ferrari heeft altijd ontkend, ook nu er onderzoeken tegen hem lopen, dat hij dopingdoktertje speelt. In de jaren negentig, zeg maar de volle epo-periode, verklaarde hij wel dingen als: ‘Epo is niet gevaarlijker dan tien liter sinaasappelsap drinken.’


Ferrari, zo werd gezegd, wist hoe de epo-test te omzeilen. Terzijde: zijn vroegere leermeester Conconi moest als lid van de medische commissie van de UCI de epo-test mee ontwikkelen. Op handgeschreven trainingsschema’s van Ferrari staan puntjes, bolletjes en cirkeltjes, volgens getuigenissen symbolen die aangeven wanneer epo of testosteron moet worden gebruikt.


Ferrari was al enkele keren voorwerp van juridisch onderzoek, werd door de Italiaanse wielerbond levenslang geschorst en is nu door Usada levenslang geschorst. Omstreden of niet, in het nieuwe Italiaanse onderzoek wordt hij gelinkt aan heel wat toprenners: Michele Scarponi, Denis Menchov, Alexandre Vinokourov…


Het onderzoek tegen Ferrari, dixit de aanklager, moet uitmonden in ‘het grootste dopingonderzoek dat de sport te zien zal krijgen’. Opnieuw.




See on nieuwsblad.be

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/33947193340