donderdag 29 november 2012

Wil Berlusconi nou wel of niet weer premier worden? Het hangt af van de peilingen

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



‘Ik sluit uit dat ik mij opnieuw kandidaat stel als premier’, zo sprak Silvio Berlusconi in mei van dit jaar. Vandaag liet hij weten wél weer premier te willen worden. Maakt hij een kans om weer aan de macht te komen in Italië? En moeten we zijn uitspraken überhaupt nog serieus nemen?






Het is namelijk niet de eerste keer dat de vorig jaar afgetreden oud-premier van Italië roept dat hij het roer van de huidige premier Monti wel weer wil overnemen, om daar vervolgens later weer op terug te komen. In oktober zei Berlusconi bijvoorbeeld nog dat hij niet meer meedoet aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar, maar een week later was zijn boodschap alweer radicaal anders: hij zou zich wel degelijk in de strijd werpen.




Peilingen

‘Het is nog even afwachten of Berlusconi zich echt weer kandidaat gaat stellen als premier,’ zegt correspondent van de Volkskrant Sarah Venema in Rome. ‘Dat hangt voor een groot deel af van de peilingen, want Berlusconi is geen man die graag verliest.’ De PLD, de partij waarop Berlusconi leunt (de partijleiding heeft hij formeel afgestaan aan Angelino Alfano), doet het momenteel in elk geval ‘onwijs slecht’. ‘Aan de partij kleeft heel erg het beeld van verkwisting van publiek geld, en daarnaast is ook de interne strijd bij de PDL erg groot’, aldus Venema.




De partij heeft de laatste tijd geruzied over de Italiaanse voorverkiezingen. De interne verkiezingen binnen de partij voor de premierskandidaat zijn na aandringen van Berlusconi afgeschaft, terwijl Alfano ze juist had willen behouden.




Waarschijnlijk gaat de partij uiteenvallen in Forza Italia (Hup Italië) van Berlusconi en de Nationale Alliantie (AN) van ex-neofascisten. Venema: ‘Berlusconi hoopt wellicht met zijn kandidaatstelling voor het premierschap zijn oude partij Forza Italia weer op de kaart te kunnen zetten. Naar verluidt zou hij een dezer dagen een video lanceren waarin hij laat zien: ik doe weer mee. Hij hoopt zo de eerdere successen van Forza weer te kunnen evenaren.’




See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36832337165