donderdag 6 december 2012

De smaak van Umbrie - Reisreporter

See on Scoop.it - Vacanza In Italia - Vakantie In Italie - Holiday In Italy



Wie Umbrië zegt, denkt aan een groen heuvellandschap, zonovergoten olijfgaarden en een bord pasta met een goed glas wijn. ReisReporter liet zich bij Agriturismo Annibale onderdompelen in dit romantische cliché. Met een verbluffend zicht vanuit de verbouwde schuur en een meesterlijk maal wist Italië onze zintuigen flink te verwennen.



Hoeve of Bed and Breakfast

Een Agriturismo houdt het midden tussen een boerderij en B&B. Typisch is dat de eigenaars van zo een verblijf hun gasten eens per week de mogelijkheid bieden mee aan tafel te schuiven voor een huisbereide maaltijd. Agriturismo Annibale is gelegen in Sanguineto, een historisch gehuchtje nabij Perugia, Centraal- Italië. De olijven- en druiventeelt zijn duidelijk een link naar het boerenleven. Men leeft hier nog eenvoudig. Een verademing eigenlijk. Toch ontbreekt ook de luxe niet, getuige het ruime zwembad voor de gasten.



Een magistraal landschap

Bij aankomst in het Agriturismo worden we hartelijk ontvangen door Vittoria en Aldo. Vervolgens wrijven we ongelovig in onze ogen. Vanuit onze kamer in de verbouwde schuur hebben we een ongelofelijk zicht op de vallei, met onderaan het Trasimeense meer. Hier onder onze neus vond in 217 voor Christus de veldslag plaats tussen Hannibal en de Romeinen, zo vertelt Aldo. De traditie wil dat het bloedbad dat Hannibal aanrichtte geïnspireerd zou hebben tot de naam Sanguineto. Sangue is immers Italiaans voor bloed.



Pasta della nonna

Je kunt veel zeggen van Italianen, maar flink eten kunnen ze wel. Als we mogen aanschuiven aan de feestdis van Vittoria, kan het niet op. De ene na de andere overheerlijke schotel krijgen we geserveerd. We zitten gewoon mee aan tafel met 15 vrienden en familieleden en het is een oergezellige boel. De maaltijd is er een echt familiegebeuren en weerspiegelt exact het authentieke Italië zoals ik het me altijd al had voorgesteld.



Extra vergine olijfolie

Vittoria, die een dagje ouder wordt, vertrouwt ons toe dat ze het vele koken wat terug wil schroeven. Omdat we zelfs dán nog graag willen terugkomen, besluiten we op zoek te gaan naar andere smakelijke mogelijkheden. Wijn en olijfolie kopen in de Agriturismo kan voorlopig wél ongelimiteerd. De oliemolen van Vittoria en Aldo wordt zelfs gebruikt om de olijven te persen van een Vlaams koppel. Hun ‘Oliveto Olivia’ ligt enkele kilometers verderop in Tuoro sul Trasimeno en levert simpelweg goddelijke extra vergine olijfolie op.



De oude molen

De Belgen van Oliveto Olivia verklappen ons het adres van een waardige vervanger voor ons fantastische diner in de Agriturismo. We komen terecht bij Il Vecchio Mulino, een schattig restaurantje in Tuoro. Hier krijg je zonder al te veel poespas typische Italiaanse maaltijden van topkwaliteit voorgeschoteld. Diep in de buidel hoef je daarvoor niet te tasten, dus het simpele meubilair en de ligging aan de weg nemen we er maar wat graag bij. En alzo denken duidelijk ook de vele andere dagelijkse gasten.



Een zinnenprikkelende ervaring

Het mag wel duidelijk zijn, al wat een doorgewinterde levensgenieter zich kan wensen heeft Umbrië in petto. Meesterlijke gerechten in al hun eenvoud, fantastische wijnen, adembenemende vergezichten,… We vragen ons af hoe we dit behaaglijke gevoel zo lang mogelijk kunnen vasthouden. De oplossing blijkt binnen handbereik: met zelfgebottelde wijn van Agriturismo Annibale keren we huiswaarts. Het Vlaamse koppel blijkt hun olijfolie bovendien in België te verkopen. Ook dat vooruitzicht laat ons toe thuis nog een poosje na te genieten van de rijkdom van Umbrië.

See on reisreporter.be




via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/37342641146