maandag 10 december 2012

Voor Italië lijkt bezuinigen taboe te worden. Italië gaat in februari 2013 naar de stembus.

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Italië gaat in februari 2013 naar de stembus. Mario Monti, de ongekozen bureaucraat waarachter de Italiaanse politici zich een jaar verscholen hebben, heeft niet langer voldoende steun in het Italiaanse parlement.



In Italië is regeren altijd al meer een kwestie geweest van balanceren in het parlement dan van daadwerkelijke maatregelen. Nadat de Eerste Italiaanse Republiek begin jaren negentig ineenstortte, kwamen uit de politieke chaos die daarop volgde vooral gewijzigde politieke partijverhoudingen. Maar het doel van de politieke omwenteling, die het oude stelsel van voortdurende koehandel met allerlei kleine partijtjes, bleef feitelijk maar beperkt in stand.



De opkomst van Silvio Berlusconi leek de opmaat naar een de facto tweepartijenstelsel. En inderdaad is sinds 1990 anders dan voorheen ook Italiaans Links wel eens aan de macht gekomen. Maar alles bijeen genomen bleef kenmerkend voor het Italiaanse politieke landschap de aanwezigheid van vele splinterpartijtjes, met meer invloed dan hun stemmenaandeel eigenlijk rechtvaardigt. Toen het stof na een paar jaar neerdaalde bleek er maar weinig fundamenteel te zijn veranderd sinds de politieke revolutie die werd mogelijk gemaakt door president Cossiga. De schandalen rondom Silvio Berlusconi, die de afgelopen twintig jaar het grootste deel van de tijd premier was, waren zo mogelijk nog pregnanter aanwezig dan tijdens het tijdperk van de ontmantelde christendemocratische partij.

See on dagelijksestandaard.nl




via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/37633787709