maandag 18 maart 2013

Radboudonderzoekers helpen ‘Leven in Romeins Nijmegen’ onthullen - Radboud Universiteit

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



In het depot van de Gemeente Nijmegen liggen veel opgegraven schatten uit de Romeinse tijd. Een samenwerking tussen Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en museum Het Valkhof moet deze vondsten uit hun kratten halen en beschikbaar maken voor een groot publiek.




De samenwerking heet ‘Leven in Romeins Nijmegen’ en moet uitmonden in een gelijknamige tentoonstelling in museum Het Valkhof.


Met name in de periode vóór 2007 is er in Nijmegen zoveel opgegraven dat bij de gemeente de capaciteit ontbreekt om alle vondsten te beschrijven. Het project van de drie partijen moet er voor zorgen dat de archeologische vondsten worden beschreven en tentoongesteld. Maar het project wil het verleden ook via lezingen, presentaties, workshops en kleinere tentoonstellingen ontsluiten.


De drie partijen hebben ieder een eigen rol in het project: Het Bureau Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen voert voortdurend opgravingen uit in de stad, vooral op terreinen die voor nieuwbouw bestemd zijn. De afdeling Provinciaal-Romeinse Archeologie van de Radboud Universiteit houdt zich onder meer bezig met de uitwerking van opgravingen op het terrein van het voormalige Canisiuscollege. Museum Het Valkhof is de plek waar de uitkomsten van alle onderzoeken kunnen worden gepresenteerd aan een groot publiek. Wethouder Kunst (cultuurhistorie) is blij met de samenwerking: ‘Op deze wijze kunnen we de nog verborgen kennis en schatten van onze Romeinse geschiedenis, die nu nog opgeslagen ligt in kratten in ons archeologisch depot, alsnog onder de aandacht van een breed publiek brengen.’




See on ru.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/45664258833