donderdag 4 april 2013

Illy: Italiaanse koffie met vleugje protestantisme

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



TRIËST – Het Italiaanse koffiemerk Illy heeft een bedrijfsethiek waarbij rekening wordt gehouden met alle belanghebbenden van het bedrijf. De kleinzoon van oprichter Illy vertelt over zijn inspiratiebron, een protestantse.


Het wordt even stil als Andrea Illy, president van Illycaffè, nadenkt over de vraag of zijn waldenzische wortels basis zijn van de bedrijfscultuur bij misschien wel het beroemdste koffiebedrijf ter wereld. „De vraag is interessant. Maar weet u, hij is mij nog nooit gesteld. Ik denk, nee, ik ben bijna zeker dat de manier waarop wij ondernemen een protestantse inspiratiebron heeft.” Andrea en zijn zus en twee broers hebben een achtergrond in de waldenzische gemeenschap. De waldenzen zijn een pre-Hervormingsbeweging die vooral in Noord-Italië enige aanhang heeft.


Kwaliteit


Andrea Illy (48) is de derde generatie van de familie die ruim tachtig jaar geleden startte met het branden van koffie. Het zijn de nadagen van het Habsburgse Rijk. Grootvader Francesco, geboren in Hongarije, blijft na zijn diensttijd als militair achter in Triëst, dat pas na de Tweede Wereldoorlog onderdeel wordt van Italië. „Mijn opa had een simpel idee: de beste koffie van de wereld maken,” aldus Illy. In die opzet lijkt het bedrijf te zijn geslaagd. De koffie is van hoge kwaliteit. Er bestaat maar één soort koffie, een zogeheten blend van negen verschillende Arabicatypen. Wel zo overzichtelijk.




See on refdag.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/47089751520