zaterdag 20 april 2013

Italië kan weer naar de stembus

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Na een maandje waarin de Italiaanse formatie niet van de grond kwam, en ook de verkiezing van een nieuwe president vastliep in een loopgravenoorlog, heeft de leider van Italiaans centrumlinks er gisteravond de brui aan gegeven. Hij stapt op nadat er een nieuwe president gekozen is. Dat betekent vrijwel zeker nieuwe verkiezingen - voor de EU een horrorscenario dat werkelijkheid wordt.


Nadat Bersani tijdens de verkiezingen al opzichtig faalde een beslissende meerderheid te behalen, is hij tot nog toe evenmin in staat gebleken de verkiezing van een nieuwe president te helpen realiseren. Wat de afgelopen dagen wèl kristalhelder werd, was waarom hij tot op heden categorisch weigerde een coalitie met de centrumrechtse club van Berlusconi te overwegen. Zelfs zijn deal met Bunga Bunga om een gematigd linkse president op het schild te hijsen, werd door een deel van zijn eigen achterban niet gepikt.


De revolte die de afgelopen dagen zichtbaar werd tijdens de eerste vier stemrondes voor een nieuwe president, waarbij kandidaat Maroni opzichtig faalde - maakten zijn aftreden als partijleider vrijwel onvermijdelijk. Maar aangezien Bersani toch in ieder geval theoretisch de verkiezingen gewonnen had, kan zijn vertrek weinig anders betekenen dan nieuwe verkiezingen. Waarbij eerst nog twee belangrijke vragen dienen te worden opgelost: wie wordt de nieuwe president, en verandert men het kiessysteem nog vóór de volgende verkiezingen.




See on dagelijksestandaard.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/48424914112