donderdag 4 april 2013

Poort naar de hel gevonden in Turkije onder leiding van de Italiaanse hoogleraar Francesco D’Andria

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Een groep archeologen onder leiding van de Italiaanse hoogleraar Francesco D’Andria meent in het zuidwesten van Turkije de ‘poort naar de hel’ gevonden te hebben. Het gaat om het zogenaamde plutonium of ‘de poort van Pluto’, die in de Griekse en Romeinse mythologie werd gezien als de toegangspoort naar de onderwereld.




Bronnen toonden aan dat de poort gelegen was in de oude stad Hiërapolis. Deze stad werd gesticht rond de warmwaterbronnen van Pamukalle. Er werd voor deze plaats gekozen omdat men er destijds al vanuit ging dat de bronnen een heilzame uitwerking hadden op de gezondheid. Het gebied is bekend vanwege de grote hoeveelheid archeologische vondsten die er gedaan zijn. Hiërapolis was in de Romeinse tijd een bloeiende stad, met onder andere meerdere tempels en een theater.


D’Andria en zijn team van de universiteit van Salento kwamen het Plutonium op het spoor door de route van een van de bronnen te reconstrueren en relevante literatuur uit de oudheid te bestuderen. Tijdens het onderzoek stuitte het team op onontdekte ruïnes, die vermoedelijk door de eeuwen heen zijn ontstaan bij verschillende aardbevingen. De archeologen kwamen inscripties op het spoor, die verwezen naar Pluto (Grieks: Hades), de god van de onderwereld. In de klassieke mythologie was Pluto de bewaker van de poort naar de onderwereld. Het plutonium, in de oudheid een bedevaartsoord voor pelgrims, werd destijds geassocieerd met de dood vanwege de dodelijke dampen die uit een opening in de aardkorst opstegen.


De Griekse geograaf Strabo (64 voor christus – 24 na christus) schreef ooit over deze plaats: “De ruimte is gevuld met een damp, zo mistig en dicht dat men nauwelijks de grond kan zien. Elk dier dat binnengaat sterft onmiddellijk. Ik gooide er mussen in en ze slaakten onmiddellijk hun laatste adem uit en stortten neer.”






See on archeologieonline.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/47110097099