maandag 6 mei 2013

Italiaanse musea in crisis

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Het is kommer en kwel in de museumwereld van Italië. Maar elders is het niet zonniger gesteld. Overal wordt beknibbeld op de uitgaven voor cultuur omdat nog altijd beweerd wordt dat het niet gaat om levensnoodzakelijke middelen.


Het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen heeft, na het onverwachte overlijden van directeur Menno Meewis, nog steeds geen opvolger. Het valt te hopen dat het stedelijk beleid ruim genoeg denkt om de vacature internationaal in te vullen via een oproep, zoals dat nu al geruime tijd het geval is voor architectuur opdrachten. En er is geen tekort aan kandidaten.


Neem nu Italië want daar heeft de museumcrisis al heel wat wonden geslagen. Eerst zijn er museumdirecteuren die het voor bekeken hielden en dan zijn er de financiële problemen waarmee de lokale en nationale overheden kampen.


De personeelsbezetting op hoger niveau is een eerste probleem, getuige de vele vacatures zoals die bij het Castello di Rivoli in de buurt van Turijn. Het voorbeeldig gerestaureerd historisch gebouw werd in korte tijd een gereputeerde plaats voor hedendaagse kunst. De Nederlandse ex-museumdirecteur Rudi Fucha was de eerste om er zinvolle tentoonstellingen te organiseren (1984-1990). Het werd een pelgrimsoord voor al wie in Noord Italië op doorreis was. Maar nu kapseist dit vlaggenschip van de provincie Piemont.




See on knack.be

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/49756687363