maandag 29 juli 2013

Hoe kan het dat Italianen beste ijsmakers ter wereld zijn?

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Als ik ijs eet, dan het liefst Italiaans. Hoe kan het dat Italianen beste ijsmakers ter wereld zijn?




Hoewel er elders in de wereld ook lekker ijs is te krijgen, zijn veel liefhebbers het erover eens dat niets kan tippen aan een Italiaans ijsje. Volgens de Italianen zelf is dat te danken aan de pure, verse ingrediënten en het feit dat ze het ijs met liefde en aandacht bereiden. In vrijwel elk Italiaans dorpje of stadje vind je een gelateria (gelato is Italiaans voor bevroren). Na het avondeten een wandelingetje maken en een ijsje halen, hoort bij de cultuur.




Kenmerkend voor Italiaans ijs is dat het smeuïg en zacht is, zelfs als het direct uit de vriezer komt. Echt Italiaans vruchtenijs bevat vers fruit, geen melk of conserveringsmiddelen. Italiaans roomijs bevat dagverse, volle melk, eieren, fijne suiker en room, maar in andere verhoudingen dan ‘gewoon’ roomijs. Het is minder vet en doordat het op een langzame stand in de ijsmachine gaat, bevat het minder lucht, waardoor het stevig van structuur is. Ook hierbij geldt dat er geen of weinig conserveringsmiddelen in zitten, dus het ijs is op scheptemperatuur (min 12C) beperkt houdbaar.




De Italianen hebben het ijs niet zelf uitgevonden, maar ze hebben de receptuur wel verfijnd en populair gemaakt.

Consumptie-ijs kent zijn oorsprong bij de Chinezen. Ook de Arabieren maakten ijs: sherbet (Arabisch voor sorbet, dat ‘slurp’ betekent). Via Sicilië, dat aan het Arabische rijk grensde, en ontdekkingsreiziger Marco Polo bereikten de recepten Italië. Na de Tweede Wereldoorlog werd ijs in heel Europa een commercieel succes vanwege de emigratie van Italianen naar andere delen van Europa en door de oprichting van ijsfabrieken. Het hoorntje is een uitvinding van de Amerikanen, bij wie het Italiaanse ijs ook zeer in de smaak viel.




Ook in Italië vind je tegenwoordig in drukbezochte steden soms salons waar ze met poeders en conserveringsmiddelen werken. Je proeft het verschil en na afloop krijg je dorst, wat je na een echt Italiaans ijsje niet hebt. Tip: volg de Italianen zelf, zij weten het best waar je het allerlekkerste ijs kunt krijgen!




See on telegraaf.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/56780427514