vrijdag 25 april 2014

Pluijms eetbare wereld in het schitterende Sicilië, van alle markten thuis! 25 april 2014 | Goed, gezond en lekker eten over de hele wereld RTL 4

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Sicilië – taart van cultuur & eetcultuurIk hou van Sicilië.Okay, de huizen hebben niet allemaal een huisnummer, er zitten gaten in de lokale wegen en het gaat allemaal niet zo soepel en sluit niet aan bij onze georganiseerdheid.Maar kijk naar de ongepolijste schoonheid van de mensen, de natuur, de imposante steden, de actieve vulkaan Etna die heeft gezorgd voor dood en verderf , maar ook voor vruchtbaarheid en leven. De ‘taart van eeuwenlange overlevering’ van culturen, Grieken, Arabieren, Spanjaarden, Moren lieten hier hun sporen achter op de mensen, architectuur en natuurlijk eetcultuur.En alles wat hier groeit en wordt gekookt lijkt meer smaak te hebben.De manier waarop Sicilianen in het leven staan zal voor sommigen onbegrijpelijk zijn; het gaat niet goed met de economie, er is veel corruptie en natuurlijk werkloosheid. Terwijl de potentie (toerisme, export) enorm is ervaar je een soort eigenwijsheid en rust die kan frustreren als je een tv programma wilt maken wat uiteindelijk ter promotie van het eiland dient.En ze nemen er uitgebreid de tijd om te eten, tussen de middag en ’s Avonds, de winkels en bedrijven sluiten dan gewoon.Je bent als nuchtere Hollander geneigd om te denken: ga werken man, ga geld verdienen! Maar de Siciliaan trekt zijn schouders op en eet zijn ‘Caponata’ of ‘Pasta a la Norma’ en neemt zijn rust. Wie doet het dan eigenlijk niet goed…?In het huis van de ouders van kok Giuseppe (eigenaar van het authentieke restaurant ‘Centrale’ in Enna) staan wij schouder aan schouder te koken.We snijden, bakken, roosteren, lachen en proeven elkaars gerecht terwijl naast de filmploeg ook de hele familie op onze vingers kijkt.Ik kan er uren over vertellen… Chaos, heerlijke chaos!

See on pluijmseetbarewereld.nl




via Tumblr http://bit.ly/1py0Dju